Káva, známy nápoj pripravený z pomletých kávových zŕn, je veľmi populárnym zdrojom energie, ktorý mnohí ľudia pijú dennodenne. Často sa polemizuje o tom, či je pre naše telo zdravá alebo nie. Realita je taká, že všetko závisí od jej kvality. Ako chutí kvalitná káva a kde sa k nej môžete dostať? Odkiaľ tento lahodný nápoj pochádza?
Káva je významnou súčasťou našej kultúry. Jej výrazná chuť a nenahraditeľná aróma z nej urobili populárny nápoj, ktorý mnohým ľuďom dodáva energiu počas náročných dní. Ľudia sa stretávajú v kaviarňach, kde pri káve relaxujú a rozprávajú sa. Káva je tým, čo nás všetkých spája – pijeme ju v každom ročnom období a v rôznych častiach dňa.
Kedy sa dostala káva do Európy
Podľa niektorých zdrojov zaoberajúcich sa históriou kávy, je jej objaviteľom pastier kôz v Etiópii už v roku 850 n. l. Odtiaľ sa dostala v 11. storočí do Arábie, kde si svojou chuťou získala Peržanov. V tom čase vznikol aj jej názov, ktorý je odvodený od arabského výrazu „gahwah“.
Prvé vrecia kávy priviezli do západnej Európy benátski kupci v roku 1615. Odtiaľ sa postupne rozšírila vďaka svojej neprekonateľnej aróme a povzbudivému účinku po celej Európe. Kaviarne začali veľmi rýchlo vznikať na každom rohu. V 20. storočí sa za celosvetovo najväčšieho producenta kávy začala považovať Brazília. V súčasnosti je takmer celá produkcia zo Strednej Ameriky, z Južnej Ameriky a z Brazílie.
Ľahko dostupný nápoj
V súčasnosti je káva veľmi ľahko dostupným artiklom. Kúpite ju v každom supermarkete, hypermarkete, ale aj v malých lokálnych potravinách či na čerpacej stanici. Aj keď to v minulosti bolo možno len sci-fi, dnes už dokážete kávu kúpiť aj na internete. Dostupná je v rôznych podobách a formách, dokonca aj v kombinácii s netradičnými príchuťami.
Internetové stránky, ktoré zabezpečujú predaj kávy, ponúkajú široký sortiment a je len na vás, akú uprednostníte. Vybrať si to svoje môže dnes už naozaj každý. Stačí len prísť na to, čo vám chutí a vyhovuje najviac. Nákup kávy cez internet je veľmi jednoduchý, stačí urobiť len pár klikov a už zajtra si ju môžete vychutnávať plnými dúškami u vás doma.
Ako chutí kvalitná káva?
Nedá sa to celkom zovšeobecniť, pretože rôzne značky kávy majú rozdielne parametre. Niektoré sa vyznačujú väčšou horkosťou, iné miernou kyslosťou, niektoré sú jemnejšie, iné výraznejšie… Kvalitná káva by však mala chutiť vyvážene, nemalo by vám pri jej pití nič prekážať.
Niektorí milovníci kávy si myslia, že práve výrazná chuť je znakom silnej kávy. V skutočnosti je však kofeín tým, čo dodáva káve silu. Paradoxom, o ktorom mnohí ľudia netušia, je, že kofeín sa vo vode rozpína. Platí preto fakt, že čím väčším množstvom vody kávu zalejete, tým viac je v nej kofeínu a tým je káva silnejšia.
Základným pravidlom je, že káva chutí najlepšie, ak je čerstvá. Realita je taká, že mnoho káv, ktoré sú na trhu dostupné, nespĺňa potrebné kvalitatívne vlastnosti. Viete, ako rozoznať kvalitnú kávu od nekvalitnej?
Čím sa vyznačuje kvalitná káva
Ak chcete mať istotu, že káva, ktorú pijete, je kvalitná, mali by ste o nej vedieť všetko. Hlavným ukazovateľom je spôsob zberu kávy. Ručný zber je síce finančne náročnejší, ale nazbieraná káva je dozretá. Naopak, pri strojovom zbere, ktorý je rýchlejší a lacnejší, často dochádza aj k nazbieraniu zhnitých či plesnivých kávových plodov.
Dôležitým faktorom, ktorý taktiež vplýva na kvalitu kávy, je spôsob jej prípravy. Pri nesprávnom spôsobe prípravy dokážete ľahko znehodnotiť aj kvalitnú kávu. Aby bola káva pripravená správne, je na to potrebný profesionálny kávovar, kávový mlynček a zmäkčovač vody, ktorý zabezpečí optimálnu kvalitu kávy a zároveň ochráni kávovar pred nánosmi. Nemali by sme zabúdať ani na správne servírovanie. Mali by ste použiť hrubostenný porcelán, ktorý kávu čo najdlhšie udrží pri optimálnej teplote.
Ak teda túžite po dokonalej rannej šálke kávy, musí byť zabezpečený absolútny súlad medzi pestovateľom kávy, pražiarom i baristom. Iba ich vzájomná súhra sa postará o pravý pôžitok z obľúbeného nápoja.
Výdobytky doby: Zelená káva či bezkofeínová káva
V poslednom čase sa veľkým hitom stala aj bio organická káva – tzv. “zelená káva”. Niektorí o nej hovoria, že ide len o marketingový ťah, zatiaľ čo iní si ju veľmi pochvaľujú. Dôvodom je fakt, že zelené kávové zrná sú považované za významný antioxidant, ktorý je účinným pomocníkom v boji s nadváhou.
Bezkofeínová káva je pre mnohých ľudí so zdravotnými problémami dobrou alternatívou. V skutočnosti nie je celkom bez kofeínu, ale má väčšinu kofeínových zložiek odstránených. Zvyčajne sa zvyškový kofeín vyskytuje len v množstve 1 % v Arabice a 2 % v Robuste.
V súčasnej dobe nie je problém ani s intoleranciami na laktózu či lepok. V každej dobrej kaviarni vám pripravia bezlaktózové latté či sójové cappuccino.
Napriek tomu, že káva, ktorú pijete, je kvalitná, stále platí pravidlo, že všetkého veľa škodí – a preto by ste to ani s pitím kávy nemali preháňať.