Predstavte si, aké by to bolo: ráno vás namiesto zvonenia budíka zobudí omamná vôňa čerstvo upečeného chleba. Bude vyrobený zo surovín, ktoré ste si sami vybrali a večer zverili pekárni. Tá sa sama postará o všetko ostatné vrátane najlepšieho načasovania. A aby to bolo dokonalé, môžete si ešte vybrať, či má byť hutnejší alebo nadýchanejší, menší alebo väčší a či chcete svetlejšiu alebo tmavšiu kôrku.
Zdá sa, že hlavným dôvodom, prečo si ľudia čoraz častejšie pečú doma vlastný chlieb, je to, že bude skutočne voňavý, čerstvý, dokonca aj v nedeľu ráno. A bude aj zdravý: presne viete, z čoho je upečený, a vyhnete sa konzervačným látkam a iným umelým prísadám, ktoré sa používajú v priemyselných pekárňach.
Ide však o viac. Čerstvý chlieb je malý voňavý zázrak, ktorý nás vráti do čias, keď čas bežal inak a všetko sa vyrábalo ručne, s láskou a z miestnych surovín.
Je v tom však aj časť dobrodružstva a tvorivosti. Pri príprave vlastného chleba môžete veľa experimentovať – s rôznymi druhmi múky, môžete popustiť uzdu svojej fantázii a pridať ďalšie prísady, ako sú semienka, orechy, bylinky alebo dokonca sušené ovocie. Ak si však neveríte alebo nechcete do kuchyne vložiť príliš veľa úsilia, môžete svoje želania zveriť správnemu pomocníkovi.
V niektorých pekárňach, ako je napríklad Gorenje BM1210BK, môžete pripraviť nielen klasický hutný alebo celozrnný chlieb, ale aj nadýchaný francúzsky chlieb z hladkej múky, sendvičový chlieb a dokonca aj bezlepkové pečivo pre tých, ktorí majú špeciálnu diétu alebo sa z iného dôvodu vyhýbajú lepku v bielej múke.
Pekáreň zvládne aj sladké verzie pečiva a domáci džem. Hoci sa každá z týchto dobrôt pripravuje inak, postará sa o všetko, čo potrebujete. Môžete si pospať alebo si ísť zabehať. A medzitým „sa to“ urobí. Samo.
Tip na pekáreň Gorenje BM1210BK:
Pekáreň chleba Gorenje BM1210BK dokáže vyčarovať čerstvý domáci chlieb v dvoch veľkostiach (900 g a 1,2 kg) – so svetlou alebo tmavou kôrkou, podľa vašich preferencií. Má 12 prednastavených programov vrátane programu na pečenie francúzskeho bieleho chleba, sendvičového chleba, bezlepkového chleba alebo na prípravu džemu. O správne načasovanie sa postará možnosť odložiť štart až o 13 hodín. Pekáreň zvládne aj bezchybné kysnutie cesta na rožky alebo buchty, ktoré sa potom môžu piecť v klasickej rúre. Stojí 129 EUR.